NTFIB Dernek Tüzüğü / Foreningsvedtekter

Bergen’deki Norveç-Türk Derneği NTFIB (bundan sonra “Dernek” adıyla anılacaktır) siyaset dışı, hayat felsefesi tarafsız, seküler ve etnik kör bir dernektir. Derneğin amacı Norveç ve Türkiye arasında karşılıklı kültürel tanışmayı sağlamaktır.


1. Ad

Derneğin adı Bergen’deki Norveç-Türk Derneğidir. Kısaltılmış hali NTFIB’dir.


2. Amaç

Dernek Norveç ve Türk toplumlarının ekonomik ve kültürel şartları konusunda bilgi yaymak, Norveç ve Türkiye arasında dostluk ve işbirliğini teşvik etmek için çalışacaktır. Dernek üyeleri Derneği ve Derneğin adını siyasî veya dinî faaliyetler ve amaçlar için kullanamazlar.


3. Üyelik

3.1 Derneğin amaçları doğrultusunda çalışmak isteyen herkes üye olabilir. Grup ve organizasyonlar NTFIB’e destekçi üye olabilirler.


3.2 Üyelik, üyenin kendi isteğiyle veya geçen yıla ait üyelik aidatının ödenmemiş olması durumunda düşer. Yönetim kurulu bir üyeyi, eğer bu kişi Derneğe veya Norveç ve Türkiye arasındaki bağlantıya zarar verir bir şekilde hareket ediyorsa, üyelikten ihraç edebilir. Nihaî karar Genel Kurul tarafından onaylanır.


4. Genel Kurul


4.1 Genel Kurul Derneğin en yüksek yetkili merciidir ve mart ayı bitmeden yapılır. Ele alınması istenen öneriler Genel Kuruldan en geç iki hafta önce Yönetim Kurulu’nun eline geçmiş olmalıdır. Genel Kurul çağrısı toplantı tarihinden en geç 4 hafta önce, yıllık faaliyet raporu, denetlenmiş muhasebe, gündem maddeleri, bütçe, aidat ve seçim komitesinin önerileriyle birlikte gönderilir.


4.2 Kararlar beher ve kollektif üyenin (grup ve organizasyonlar) bir oya sahip olduğu, 16 yaş ve üzeri üyelerin oy kullandığı genel kurulda salt çoğunlukla alınır. Toplantıya katılamayan üyeler toplantıda temsil edilmek üzere başka bir üyeye yazılı vekaletname verebilir.

Oy kullanma hakkı ve seçilebilirlik; Geçen yılın 31. aralık tarihine kadar üyelik aidatını ödemiş olan üyelerin oy kullanma ve seçilme hakkı vardır. Geçen yılın 31. aralık tarihinden sonra üye olmuş kişiler genel kurula katılabilir ancak oy kullanma ve seçilme hakkı yoktur.

Tüzük değişiklikleri için toplam kayıtlı üye sayısının 2/3 ünün genel kurula şahsen (veya vekaletname ile) katılması gerekir. Bu çoğunluk sağlanamaz ise tüzük değişikliği için tüzüğün 4.4 maddesine göre olağanüstü genel kurul çağrısı yapılır ve söz konusu genel kurulda katılanların üçte ikisinin onayı ile değişiklik yapılır. Genel Kurulda alınan kararlar derhal geçerli olmak üzere yürürlüğe girer.


4.3 Olağan Genel Kurul aşağıdaki konuları ele alır:


A. Açılış ve divan teşekkülü

  • Toplantı çağrısının onaylanması.
  • Divan başkanı seçimi.
  • Divan kâtibi seçimi.
  • Toplantı tutanaklarını divan başkanı ile beraber imzalamak için iki üye seçimi


B. Yönetim kurulu raporu

  • Yıllık rapor.


C. Ekonomi

  • Denetlenmiş hesap.
  • Yönetim kurulunun bütçe önerisi.
  • Yönetim kurulunun aidat önerisi.


D. Gelen öneriler

  • Aktivite/çalışma programı önerileri.
  • Üyelerden gelen diğer öneriler.


E. Seçim

  • Onsekiz yaşını doldurmuş üyeler yönetim kuruluna seçilmek için aday olabilirler.
  • Dernek başkanı, ikinci başkan, sekreter, muhasip ve üç yönetim kurulu üyesi seçimi.
  • 3 adede kadar yedek üye seçimi.
  • 3 adede kadar seçim komitesi üyesi seçimi.
  • Denetçi seçimi.
  • Seçim dönemi yedek üyeler haricindeki her üye ve denetçi için iki yıldır.


4.4 Olağanüstü genel kurul yönetim kurulunun veya üyelerin üçte birinin talebi olması durumunda yapılır. Toplantı çağrısı yönetim kurulu tarafından toplantı tarihinden en geç 3 hafta öncesinde yapılır.


5. Yönetim Kurulu


5.1 Yönetim kurulu başkanı, ikinci başkan, sekreter, muhasip, üç yönetim kurulu üyesi ve üç yedek üyeden teşekkül eder. Her biri iki yıllığına olmak üzere bir yıl başkan, sekreter ve muhasip, bir sonraki yıl ikinci başkan ve üç yönetim kurulu üyesi seçilir.


5.2 Yönetim kurulu derneği tüzükte bulunan prensipler ve genel kurulda alınmış kararlara göre yönetir.


5.3 Yönetim kurulu, gerekli görmesi halinde, belirli amaçları olan faaliyet grupları oluşturabilir.


5.4 Yönetim kurulu genel kurullar arası dönemde en yüksek merciidir. Yönetim kurulunun toplantı ve karar nisabı en az 3 üyenin, bu üyelerden biri başkan veya başkan yardımcısı olmak üzere, hazır bulunması halinde oluşmuş olur. Yönetim kurulu kararları basit çoğunluk ile alınır. Lehte ve aleyhte oy sayısının eşit olması durumunda başkanın oyu çift sayılır.


5.5 Secim Komitesi yönetim kurulunun diğer üyeleriyle uyumlu ve etkili bir şekilde çalışabilmelerini sağlamak amacıyla aday bulmakla görevli bağımsız bir organdır. Bu çalışmada seçim kurulu, seçilecek pozisyonlar için uygun adayları bulmak amacıyla bireysel olarak veya gruplar halinde herkesle iletişime geçebilir. Üyeler ayrıca seçim kuruluna da ilgilerini iletebilirler.


6. Ekonomi

6.1 Dernek finansmanı aşağıdaki kaynaklara dayanır:

  • Üyelik aidatı.
  • Kamu desteği.
  • Hediye, sponsorlar.
  • Neşriyat ve ürün satışı.


6.2 Dernek hesaplarının denetlenmesi: Genel Kurul tarafından genel kurul toplantısında (2 seneliğine) seçilen denetçi Yönetim Kurulu (muhasip) tarafından hazırlanmış olan yıllık hesap raporunu Genel Kurula sunmakla sorumludur.


6.3 Derneğin banka hesabı üzerindeki tasarruf yetkisi Yönetim Kuruluna aittir.


7. Üyelik aidatı

Üyelik aidatı her yıl Genel Kurulda Yönetim Kurulunun önerisiyle basit çoğunlukla belirlenir. 2019 için üyelik aidatları önerisi aşağıdaki gibidir:

  • Bireysel/aslî üye: yıllık 350 NOK.
  • Aile üye: yıllık 150 NOK.

  • Emekli ve öğrenciler: yıllık 300 NOK.
  • Belediyeler, firmalar ve dernekler: yıllık 1000 NOK.


8. Fesih

Fesih kararı Genel Kurulda derneğin o anki mevcut kayıtlı üye sayısının 3⁄4 çoğunluğuyla alınır. İlk toplantıda 3⁄4 nisabına erişilmemesi halinde, Dernek bir sonraki toplantıdaki mevcut katılımcı sayısının 3⁄4’ü ile feshedilebilir. Fesih durumunda Derneğin olası malvarlığı Bergen Belediyesinin önereceği kurumlara devredilir.



Foreningsvedtekter



Statutter

NTFIB (heretter kalt «foreningen») er en politisk uavhengig, livssynsnøytral, sekulær, og etnisk blind forening. Foreningens formål er a fremme gjensidig kulturforståelse mellom Norge og Tyrkia.


1. Navn

Foreningens navn er Norsk-tyrkisk forening i Bergen, forkortet NTFIB.


2. Formål

Foreningen skal arbeide for å spre kunnskap om norske og tyrkiske samfunnsforhold og kultur, fremme vennskap og samarbeid mellom Norge og Tyrkia. Foreningens medlemmer kan ikke bruke foreningen eller foreningens navn til politiske eller religiøse aktiviteter og formal.


3. Medlemskap

3.1 Alle som vil arbeide for foreningens formål kan bli medlemmer. Lag og organisasjoner kan stå tilsluttet NTFIB som støtte medlemmer.


3.2 Medlemskap opphører etter eget ønske eller hvis medlemskontingenten ikke er betalt innen de siste 12 måneder. Styret kan ekskludere et medlem dersom dette opptrer på en måte som skader foreningen eller forbindelsen mellom Norge og Tyrkia. Det endelige vedtak skal godkjennes av årsmøtet.


4. Årsmøtet

4.1 Årsmøtet er foreningens høyeste myndighet og skal avholdes innen utgangen av mars (eller før Mars). Forslag til saker som ønskes behandlet må være styret i hende senest fire uker før årsmøte. Innkalling til årsmøtet sendes medlemmene senest 4 uker i forveien sammen med årsberetning, revidert regnskap, saksliste, budsjettforslag, forslag til kontingent og valgkomiteens innstilling. valgkomiteens innstilling må sendes til styre før innkallings sendes til medlemmene.


4.2 Beslutninger fattes med alminnelig flertall der hvert medlem fra og med fylte16 år og hvert kollektivt tilsluttet medlem (lag og organisasjoner) har en stemme hver. De medlemmer som ikke kan delta i års møte kan gi skriftlig fullmakt til et annet medlem for å bli representert i årsmøte. Stemmerett og valgbarhet; Medlemmer som har betalt kontingent innen 31. desember året før har stemmerett og valgrett. Personer som ble medlemmer etter 31. desember året før kan møte på generalforsamlingen, men har ikke stemmerett eller valgt. For endringer i vedtektene må 2/3 av totalt antall registrerte medlemmer møte personlig (eller ved fullmektig) på generalforsamlingen. Dersom dette flertallet ikke kan oppnås, innkalles det til en ekstraordinær generalforsamling for endring av vedtektene i samsvar med vedtektenes artikkel 4.4, og endringen foretas med tilslutning fra to tredjedeler av deltakerne i nevnte generalforsamling. Vedtakene tatt på generalforsamlingen trer i kraft med umiddelbar virkning.


4.3 Ordinært årsmøte skal behandle følgende saker:


A. Konstituering

  • Godkjenning av innkallingen.
  • Valg av møteleder.
  • Valg av protokollfører.
  • Valg av to medlemmer til, sammen med møtelederen, å undertegne protokollen.


B. Styrets beretning

  • Årsberetning


C. Økonomi

  • Revidert regnskap.
  • Styrets forslag til budsjett.
  • Styrets forslag til kontingent.


D. Innkomne forslag

  • Forslag til arbeidsprogram/aktivitetsplan.
  • Andre forslag fra medlemmene.


E. Valg

Alle medlemmer fra og med 16 år kan stille til valg. Valg av foreningens leder, nestleder, sekretær, kasserer og tre styremedlemmer. Valg av inntil 3 varamedlemmer. Valg av valgkomite på inntil 3 personer. Valg av revisor. Valgperioden er to ar.


4.4 Ekstra ordinært årsmøte avholdes hvis styret eller en tredjedel av medlemmene krever det. innkalling gjøres av styret senest 3 uker i forveien.


5. Styret

5.1 Styret består av leder, nestleder, sekretær, kasserer, tre styremedlemmer, og tre varamedlemmer. Leder, sekretær og kasserer velges det ene aret. Nestleder og tre styremedlemmer velges det andre året - alle for to år. Varamedlemmer velges for ett år.


5.2 Styret leder foreningen etter de retningslinjer som er fastsatt i vedtektene og andre vedtak på årsmøtet.


5.3 Styret kan nedsette de aktivitetsgrupper med bestemte formål dersom det finner nødvendig.


5.4 Styret er foreningens høyeste myndighet mellom årsmøtene. Styret er beslutningsdyktig når minst 3 av medlemmene er til stede, herav enten leder eller nestleder. Styrets bestemmelser gjøres med alminnelig flertall i Styret. I tilfelle likt antall stemmer for og imot teller lederens stemme dobbelt.


5.5 Valgkomite Valgkomite er et uavhengig organ som har oppgave for å finne kandidater med hensikt til at de kan jobbe harmonisk og effektivt med andre medlemmer i styret. 1dette arbeidet kan valgkomite ta kontakt med hvem som helst, individuelt eller i grupper, for a finne passende kandidater for de stillinger som skal til valg. Medlemmer kan også sine interesser til valgkomiteen.


6. Økonomi

6.1 Grunnlaget for foreningens økonomi er basert på følgende:

  • Medlemskontingent
  • Offentlig støtte
  • Gaver, sponsorer
  • Salg av skrifter og effekter


6.2 Revisjon av regnskap: Revisor som velges av generalforsamlingen ved års møte (for 2 ar) er ansvarlig for å rapportere årlig regnskapsrapport utarbeidet av Styret (ved kasserer) til generalforsamling.


6.3 Foreningens bankkonto disponeres av Styret.


7. Medlemskontingent

Medlemskontingent avsettes hvert år ved årsmøte med alminnelig flertall etter forslag fra Styret.

Følgende er forslag til medlemskontingent for 2019:


  • Enkeltmedlem/hoved familiemedlem: 350 NOK per år.
  • Ekstra familiemedlem: 150 NOK per år.
  • Pensjonister og studenter: 300 NOK pr år.
  • Bedrifter og foreninger: 1000 NOK per år.


8. Oppløsning

Vedtak om oppløsning kan gjøres av årsmøtet med 3/4 flertall av antall registrerte medlemmer I tilfelle 3/4 flertall av antall medlemmer ikke oppnås på første møte, kan foreningen oppløses med 3/4 flertall av deltakerne på andre møte. Ved oppløsning skal eventuelle aktiva overføres til et annet organ i Norge eller Tyrkia med tilsvarende målsetting.



Oppdatert etter valg i 2023.